ВСИЧКО ЗА МЪДРЕЦИТЕ

В днешно време доста често се случва пациенти да си зададат няколко въпроса: какво представляват мъдреците, какви неудобства могат да допринесат и има ли ефективни начини за лечението им.
Какво представляват мъдреците и какви неудобства причиняват те?
Мъдреците са 4 на брой кътни зъби, намиращи се в най-задната част на челюстта. Те обикновено пробиват най-често към 16 – 18 години, като и в по-късна възраст или изобщо да не пробият, оставайки „скрити“ в челюстите.
Прорязването на мъдреците често е последван от множество проблеми, най-честите от които са:
1. Възпаление на околната лигавица – то се предизвиква от пробиващия зъб. Основни симптоми са дразнене и зачервяване на венеца и/или бузата в близост до зъба.
2. Възпаление на околната кост. При него клиничната картина е по-бурна. Наблюдава се трудно отваряне на устата, а отокът на челюстта е значителен. Регионалните лимфни възли да възпалени и е възможна температура.
3. Развитие на кариес на съседния зъб.
4. Изместване на съседните зъби напред, което често води до ступване на предните зъби, създаващо ортодонтски проблеми и затруднява хигиената на зъбите и венците.
5. Кисти на челюстта – образуването им може да доведе до разрушаване на челюстта.
6. Разраняване на бузата – в зависимост от позицията на зародиша на мъдреца е възможно последният да е ориентиран към бузата. Така проминиращият зъб предизвиква постоянно прехапване на лигавицата при дъвкателни движения и разраняване на бузата.

Какъв е най-ефективният начин за лекуване на мъдреци?
Лечението на проблемен мъдрец е хирургично. В зависимост от конкретния случай лекарят по дентална медицина решава дали да предприеме циркумцизия или зъбна екстракция. Преди предприемането на каквото и да е лечение е препоръчителна направата на панорамна рентгенова снимка на зъбите.
Циркумцизията е вид хирургично лечение на мъдрец, при което под локална анестезия се изрязва част от венечния маншон, която покрива проблемния зъб. Така се осигурява безболковото му израстване. Тази манипулация няма сериозни последствия и се предприема, когато се прецени, че мъдрецът ще се подреди нормално в зъбната редица и няма да създава допълнително проблеми. След циркумцизия се прилагат антисептични води за уст и се спазва определен хранителен режим.
Екстракцията на зъб е манипулация, чиято техника на изваждане зависи от положението на мъдреца спрямо предностоящия зъб, както и от дълбочината на разположение на мъдреца. „Отваря“ се венецът, за да се стигне до мъдреца като често зъбът се разделя на няколко парчета. Това се предприема, за да се спести травмирането на предностоящия зъб и раната да е възможно най-малка. След това венецът се зашива, а в мястото на извадения зъб по преценка може да бъде аплициран материал, който да ускори оздравителния процес. Като такива се използват различни колагенови мрежи, костни материали, както и плазма, взета от самия пациент. Тези грижи водят до оптимален оздравителен процес и бързо възстановяване. Всичко за мъдреците

Екипът на Dr. Smily