СТРАХЪТ ОТ ЗЪБОЛЕЧЕНИЕТО

Не е страшно да ходиш на зъболекар – по-страшно е да не отидеш.

 Може ли и как да преодолеем фобията от посещение при денталния лекар ?

  Разбира се, че е възможно! Когато сте тревожни, се чувствате като в капан и не знаете как да се измъкнете от него. Може би дори правите неща, които несъзнателно хранят безпокойството Ви. Често се стига дотам, че поставяте хиперфокус върху нереален “проблем” и затъвате в “какво-ако”.

 Както всички останали фобии, така и ”ужасът”от зъболекар, може да бъде преодолян или поне сведен до минимум, при добра осведоменост. Безпокойството, е чисто психологическо измерение ,което се дължи на притеснение от нещо, което не познаваме или не разбираме. Когато налице е достатъчно висока степен на информираност ,всеки пациент може да сведе до минимум усещането си за притеснение. Избраният от Вас екип, от своя страна, би следвало, да Ви осведоми, своевременно и на разбираем “език”, за всичко предстоящо. Имайте предвид, че добре ориентираните практики, които се стремят към най-модерните и съвременни методи, не се ангажират да съобщават  информация от лечебен характер, по телефона. Такава, може да бъде коментирана, само и единствено,след необходимите клинични и параклинични изследвания!  В следващите редове, може да намерите най-ефективните съвети, които екипът ни предлага  за преодоляването на тази фобия.

  • Разговаряйте!

Като пациенти е важно да говорите  за своите притеснения.

 След необходимия преглед от специалист ,бихте могли да зададете въпросите си! Ваше право е да сте наясно с всички процедури, които Ви предстоят. Научавайки повече, човек намалява страха си от неизвестното. Добивайки увереност в себе си и доверие в избраните специалисти, ще видите, че  постепенно обема на работа, който може да понесете ще нараства.

 Запомнете- съответната манипулация, наред със съвременните услуги, доверени, в ръцете на внимателен и професионално подготвен екип ,може да бъде наистина безболезнена.

  • Не се срамувайте!

Няма никакво значение, причините довели до сегашното Ви състояние, ако решението е на една ръка разстояние! С учудване ще откриете какви възможности за лечение предоставя съвременната медицина. С модерните методи никога не е късно да възвърнете красивата и здрава усмивка.

  • Използвайте техниката: “Квадратно дишане”

Действа, отвличайки вниманието Ви, докато броите до четири, успокоява нервната Ви система и намалява стреса в тялото Ви. Квадратното дишане е проста, но ефективна техника за релаксация, която може да ви помогне да върнете дихателния модел в спокоен ритъм. Тя може да изчисти и успокои ума Ви,подобрявайки Вашия фокус и лишавайки Ви от ненужни страхове. Помнете- човешкото тяло не може да бъде едновременно физически спокойно и с напрегнато съзнание!

  • Съвременната апаратура, методи и анастетици (упойки), които денталните лекари използват, по всякакъв начин “лишават”, пациента от дискомофорт.

В заключение, можем да кажем, че специалистите имат задачата да помогнат на всеки един пациент, на първо място да се чувства комфортно при всяка една извършвана манипулация.

Страховете създадени в детството или на по-късен етап са напълно преодолими. Те са като “отломки”, останали в съзнанието,които, бивайки премахнати, ще спестят потенциалните същински проблеми. Възможността, да се превърнете в усложнен случай, с реален и задълбочен казус,неимоверно би възникнала,отлагайки посещението при зъболекар!

Не забравяйте – своевременната профилаkтика, заедно с адекватната грижа у дома, е пътят към красивата и здрава усмивка!